Se știe deja că varianta Omicron, apărută pentru prima dată în Africa de Sud, este foarte contagioasă. Chiar dacă se spune că ea este mai puțin severă decât Delta, directorul Organizației Mondiale a Sănătății a spus că aceasta nu ar trebui să fie clasificată drept ușoară.
1. Nu trebuie să subestimăm varianta Omicron
Tedros Adhanom Ghebreyesus a reamintit într-o conferință de presă despre apelul său referitor la o mai mare echitate la nivel global în distribuția și accesul la vaccinuri. Reamintim că varianta Omicron a apărut într-o țară în care vaccinurile nu au ajuns atât de ușor la populație, din cauza lipsei banilor.
Pe baza ratei actuale de lansare a vaccinurilor, 109 ţări vor rata ţinta OMS ca 70% din populaţia lumii să fie complet vaccinată până în iulie, a adăugat șeful OMS. Acest obiectiv este văzut ca ajutând la încheierea fazei acute a pandemiei.
2. OMS monitorizează mai multe variante ale Sars-CoV-2
O altă variantă – etichetată ca IHU şi înregistrată pentru prima dată în septembrie 2021 – se numără printre cele monitorizate de OMS, dar nu circulă pe scară largă, a spus dr. Maria van Kerkhove.
Există alte două categorii de mai mare importanţă pe care OMS le foloseşte pentru a urmări variantele: „îngrijorătoare”, care include Delta şi Omicron şi „variante de interes”.
Din cauza exploziei cazurilor de infectări cu Covid-19 în România, autoritățile au decis să introducă din nou noi măsuri de restricție. Una dintre aceste măsuri este obligativitatea portului măștii de protecție chiar și în aer liber, acolo unde sunt oameni.
3. Măsuri dure pentru nevaccinați
O altă lovitură o vor primi și cei care nu s-au vaccinat până acum împotriva coronavirusului. Românii nevaccinați ar putea sta mai mult în carantină. Măsura aceasta este valabilă dacă o persoană care nu s-a vaccinat împotriva virusului va intra în contract cu un om infectat, a anunțat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.