Din acest motiv, autoritățile au decis să introducă noi măsuri, pentru a nu se ajunge iar în situația în care spitalele să fie copleșite. Astfel, pe lângă faptul că masca de protecție va deveni din nou obligatorie peste tot, se adaugă noi restricții. Românii nevaccinați ar putea sta mai mult în carantină.

Măsura aceasta este valabilă dacă o persoană care nu s-a vaccinat împotriva virusului va intra în contract cu un om infectat.

1. Lovitură totală pentru cei nevaccinați!

„Urmează să se facă o modificare la decizia CNSU pe perioada de carantinare și pe perioada de izolare.  Înțelegerea pe care o avem la acest moment și urmează ca astăzi sau mâine cel târziu să emitem o hotărâre a CNSU, după cum decide premierul”, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Oficialul din Ministerul Afacerilor Interne explică faptul că autoritățile au în vedere să reducă perioada de carantinare și izolare. Totuși, el subliniază faptul că este posibil ca această măsură să fie diferită pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală și persoanele care nu sunt vaccinate.

Secretarul de stat în MAI a explicat că va intra în vigoare și obligativitatea portului măștii de protecție în aer liber. Măsura va intra în vigoare când într-o localitate se va depăși pragul de infectare de 1 la mia de locuitori.

2. Masca de protecție, obligatorie

Aceste măsuri sunt luate în contextul variantei Omicron a coronavirusului, care este extrem de contagioasă. Raed Arafat spune că este de ajuns doar să vorbim pentru puțin timp cu o persoană infectată cu această tulpină, că ne și infectăm.

„Din cauza aceasta purtatul măștii devine obligatoriu în toate spațiile deschise și închise. Excepțiile care vor fi limitate și vor fi foarte clare vor apărea în ordin”, a mai precizat Raed Arafat.