Reclamă

Spălarea temeinică a unui produs poate părea întotdeauna cel mai bun lucru de făcut pentru a vă asigura că este curățat de murdărie și bacterii.

Cu toate acestea, experții avertizează că intuiția ta cu privire la curățenie poate să nu fie întotdeauna corectă. Există unele alimente pe care ați putea fi înclinat să le spălați înainte de a le găti și pe care nu ar trebui să le curățați niciodată, avertizează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De fapt, încercarea de a spăla aceste alimente ar putea face mai mult rău decât bine.

Nu spălați niciodată carnea crudă, puiul, curcanul sau ouăle

WEEKEND / Nu spălați niciodată aceste 4 alimente înainte de a le găti
Pixabay

După ce cumpărați carne sau produse din carne de pasăre din magazin, este posibil să vă simțiți înclinați să clătiți aceste articole pentru a scăpa de orice rămâne din fermă. Sau doar de ambalajul în care au fost păstrate. Cu toate acestea, CDC sfătuiește acest lucru. „Spălarea cărnii crude, a puiului, a curcanului sau a ouălor poate răspândi microbi pe chiuvetă, blaturi. Dar și pe alte suprafețe din bucătărie”, avertizează agenția. „Acei germeni pot ajunge pe alte alimente. Cum ar fi salatele sau fructele, și te pot îmbolnăvi.”

Cercetări recente ale Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) au descoperit că spălarea cărnii sau a păsărilor de curte crește riscul de contaminare încrucișată în bucătărie. Ceea ce poate duce la boli de origine alimentară.

Agenția îndeamnă consumatorii să lase imediat în urmă obiceiul riscant. „Evitați să spălați carnea crudă și păsările de curte. Deoarece bacteriile potențial dăunătoare de pe suprafața produsului crud se pot acumula în concentrații mari în chiuvetă. Și pot contamina încrucișat alimentele gata de consumat”, avertizează USDA. De asemenea, agenția subliniază că majoritatea bacteriilor sunt atașate la aceste produse destul de lejer. Astfel încât clătirea articolelor poate scutura bacteriile, permițându-i să se răspândească ușor.

Spălarea ouălor le face mai predispuse la bacterii

S-ar putea să înțelegi de ce spălarea cărnii poate duce la o contaminare încrucișată periculoasă, dar riscurile sunt mai puțin evidente în cazul ouălor. Conor O’Flynn, manager de operațiuni al O’Flynn Medical, explică că spălarea unui ou „poate ajuta în mod activ transferul bacteriilor dăunătoare. Precum salmonela din exteriorul oului în interiorul oului”.

Când spălați un ou, barierele naturale pe care le are coaja pot fi compromise, permițând bacteriilor dăunătoare să treacă în interiorul oului. Oferindu-i un mediu perfect pentru a crește. Bacteriile își pot ajunge apoi către tine dacă nu gătești ouăle suficient de bine.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro