Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit mai multe sfaturi importante oamenilor, în contextul pregătirilor pentu valul cinci al pandemiei de coronavirus. Este important ca oamenii să nu se trateze, singuri, cu antibiotice și antivirale, a explicat medicul.
Într-o conferință de presă organizată miercuri, Alexandru Rafila a făcut public planul de măsuri necesar pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de coronavirus. Astfel, în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze boala Covid-19, trebuie contactat imediat medicul de familie.
1. Nu vă tratați singuri acasă!
„NU tratamentului cu antibiotice. NU tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, decât la recomandarea medicului. Deci nu tratamentului cu antivirale. Antiviralele sunt medicamente toxice și ele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile” – a spus ministrul.
De asemenea, Rafila recomandă ca fiecare cetățean să se asigure că are acasă un termometru și un pulsoximetru. Aceste două articole medicale ajută la monitorizarea bolii.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății recomandă angajatorilor să încurajeze munca de acasă în perioada următoare. Conform acestuia, în cazul în care nu este posibil și angajații trebuie să vină la muncă, trebuie făcut un triaj zilnic.
Mai clar, orice angajat care prezintă simptome de coronavirus, trebuie îndrumat către un serviciu medical unde poate fi testat pentru Covid-19. Rafila spune că este foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaților.
2. Rafila, sfaturi pentru angajatori
„Organizarea programului de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune și a mijloacelor de transport, implicit. Încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă.” – a mai afirmat Alexandru Rafila.
În prezent, potrivit datelor prezentate de INSP, aproximativ 60% din populația vulnerabilă a României este nevaccinată și numai 25% dintre persoanele vaccinate au efectuat doza booster.