Reclamă

Deși pare incredibil pentru unii, pentru alte persoane este o normalitate să cheltuie câteva mii de dolari pe o porție de mâncare. Bineînțeles că nu este vorba despre orice fel de aliment, ci despre specialități făcute de cei mai faimoși bucătari din lume.

Există mai multe alimente cu prețuri exorbitante, de care toată lumea a auzit, precum caviar sau trufe. De data aceasta, următorul preparat este mai scump decât orice găsit până acum. Acesta poate ajunge până la 10.000 de dolari.

Chiar dacă pare foarte greu de crezut, alimentul este făcut din salivă și este o delicatesă chinezească. Supa de cuib de pasăre este făcută din cuibul unei rândunici. Diferența este că specia din Asia își face cuibul din salivă. Prețul pentru un kilogram de supă de cuiburi variază între 2.000 și 10.000 dolari.

Deși în România, acest aliment este neauzit, în Asia, Australia și SUA, este foarte popular, însă, doar cei ce-și permit o asemenea extravaganță, îl mănâncă.

Cuiburile comestibile de rândunică sunt unul dintre cele mai scumpe alimente de origine animală și sunt consumate de oameni de peste 400 de ani. Anumite specii de rândunică din Asia își folosesc propria salivă pentru a-și construi cuibul. Speciile de rândunică de la care se recoltează cuiburile sunt Aerodramus fuciphagus și Aerodramus maximus. Răndunicile construiesc cuiburile în timpul sezonului de împerechere, perioadă ce durează 35 de zile. Saliva păsărilor care intră în contact cu aerul se cimentează, iar forma lor este un fel de castron. Acestea se găsesc în scobiturile pereților peșterilor.

Social Media

Preparatul se gătește ușor

Gătitul unui astfel de cuib este relativ ușor, însă recoltarea cuibului nu este. Cei care se ocupă de recoltarea cuiburilor provin din familii care au această ocupație de mai multe decenii, fiind transmisă din generație în generație. După ce se ia cuibul, se curăță de frunze, pene și alte resturi și se vinde către restaurante.

Cuiburile se fierb la fel ca și o supă. În timpul fierberii, se înmoaie și capătă o textură gelatinoasă, care se folosește pentru supe sau deserturi gelatinoase. Mulți care au gustat spun că gustul este banal și că nu ar merita banii. Cu toate acestea, se consideră că acest preparat ar avea puteri miraculoase.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro