Medicii trag semnale de alarmă și ne propun să mâncăm cât mai sănătos. Uneori, oamenii chiar încearcă să abordeze un stil de viață mai sănătos, însă nu reușesc întotdeauna, ci nu din cauza lor. Mai clar, conform unul cunoscut cercetător, unele alimente sunt falsificate foarte ușor.
Gheorghe Mencinicopschi, biochimist și cercetător, a scris în cartea sa „Noua ordine alimentară. Și noi ce mâncăm?”, despre alimentele care pot fi falsificate. Este atât de ușor încât nu ai cum să îți dai seama.
Cum se falsifică alimentele
De exemplu, în lapte se adaugă apă, se extrag grăsimile și se amestecă diferite tipuri de lapte. De asemenea, unii producători obișnuiesc să mascheze defectele sau să prevină alterarea cu ajutorul conservanților sau al substanțelor de neutralizare.
O altă problemă este că în smântână se adaugă uneori făină, gelatină, lapte bătut, albuș de ou. O altă informație șocantă este că unii producători adaugă chiar și cretă sau ghips.
La rândul său, untul este cel mai bine imitat de margarinele pe bază de grăsimi hidrogenate. Acestea sunt nocive pentru sănătate. Sunt obținute din uleiuri vegetale sau din grăsime de pește dezodorizată.
Mierea se îngroașă cu amidon
Brânzeturile sunt modificate prin înlocuirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animală. De asemenea, în mieze putem găsi îndulcitori, fie naturali, fie artificiali. Mierea se îngroașă cu amidon, gelatină sau clei de oase.
Fiindcă producătorii nu vor să piardă absolut nimic, ceea ce rămâne pe oase după dezosarea manuală este recuperat prin procedee mecanice. Acest tip de carne are o valoare biologică și microbiologică scăzută. Un lucru extrem de șocant este că producătorii amestecă între ele cărnile. Astfel, atunci când cumperi carne de porc, aceasta ar putea să aibă în ea și bucăți care provin de la cal și măgar.
„Carnea tocată, dar și cârnații, salamul, mezelurile, sunt falsificate prin adăugarea de componente inferioare (șorici, tendoane, aditivi, soia, etc.), scrie GânduridinIerusalim.