Reclamă

Luni, 20 iunie, elevii de clasa a XII-a au susținut examenul de Bacalaureat. Elevii au avut la îndemână testele de antrenament, realizate în conformitate cu programa școlară. Totuși, adolescenții nu au pus prea mult preț pe acest lucru și ca în fiecare an, au reușit să îi surprindă neplăcut pe profesorii corectori, care și-au pus mâinile în cap la propriu. Comedia lui Caragiale i-a încurcat destul de mult pe elevi. Iată ce a putut scrie un elev, atunci când a avut de realizat eseul despre opera O scrisoare pierdută”.

Elevii, surprinși de ultimul subiect de la Bacalaureat

Adolescenții au dat dovadă de creativitate și în acest an, la examenul maturității. Deși profesorii susțin că subiectele au fost gândite pentru a avea un grad mediu de dificultate, elevii au altă părere. Ba chiar, tinerii nu se așteptau ca la subiectul al treilea să fie vorba de o comedie.

Totuși, deși cadrele didactice sunt de părere că o astfel de operă este mult mai accesibilă și mai ușor de înțeles, elevii s-au întrecut în exprimări neobișnuite și au făcut haz de necaz.

Dacă la profilul real s-a dat particularitățile unei comedii studiate, elevii care au urmat un profil uman au avut de caracterizat un personaj. Așa a fost și în cazul unui elev, care de voie, de nevoie, a încercat să descrie trăsăturile protagoniștilor. Ei bine, adolescenții nu au mai ținut cont de realitatea prezentă în comedie.

Nu, nu e banc! Ce a putut scrie un elev la Bacalaureat, la proba de limba și literatura română. Tânărul s-a dovedit tare creativ la cel de-al treilea subiect
Pexels

Aceștia au caracterizat personajele cum s-au priceput mai bine. Astfel că, un elev susține că Trahanache este protagonistul „făcut din cocă moale”. Cel mai probabil, adolescentul își dorea să spună că protagonistul este un bărbat calm și mai degrabă naiv, având în vedere triunghiul amoros în care este prins. Totuși, exprimarea le-a dat mari bătăi de cap.

Nici Tipătescu nu a scăpat de caracterizările demne de tot râsul. Același tânăr a scris la examen că protagonistul vorbește precum o moară stricată, aspect ce nu are nicio legătură cu imaginea care este conturată de Caragiale.

„Personajele lui Caragiale au nume simpatice. Trahanache e făcut din cocă moale şi Tipătescu care merge tipa-tipa şi Caţavencu care turuie ca o moară stricată”, a scris un adolescent la proba de română.


Reclamă

Share.

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro