De aceea, specialiștii trag un semnal de alarmă și vin în sprijinul celor care își cumpără cozonacul. Cel din comerț conține o serie de ingrediente foarte periculoase pentru sănătate. Se pare că acest produs nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
Aveți mare grijă atunci când cumpărați cozonac
Asociația Pro Consumatori a făcut un studiu în acest sens pe 43 de sortimente de cozonaci din marile lanțuri de magazine și din cofetării. Au fost analizate diferite tipuri de cozonac, cum ar fi cu stafide și fructe glasate, cu nucă și cacao, cu rahat și cacao, cu nucă, etc. În aceste produse au fost descoperiți 30 de aditivi alimentari:
- arome sintetice,
- mono și digliceride ale acizilor grași,
- acid ascorbic,
- sorbat de potasiu,
- acid citric,
- stearoil 2 – lactilat de sodiu,
- esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono și digliceridele acizilor grași,
- acid sorbic,
- carbonat de calciu,
- sirop de sorbitol,
- propionat de calciu,
- L-cisteina,
- caramel simplu,
- carmin, propilenglicol,
- alginat de sodiu,
- datem,
- briliant blue,
- caramel amoniacal,
- portocaliu annato,
- aceslufam K,
- ciclamat de sodiu,
- zaharină,
- antocianine,
- dioxid de titan,
- guma guar,
- benzoat de sodiu,
- carbonat de amoniu,
- citrate de sodiu.
Profesorul universitar Ion Schileru de la ASE București susține că de obicei cozonacul de fabrică va conține multe adaosuri tehnologice. Acestea vor face produsul mai atrăgător mult timp și îi vor menține „prospețimea”.
La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați cozonac
De asemenea, un alt specialist, Costel Stanciu, președintele APC România, spune că nu există nicio legătură între cozonacul tradițional și cozonacul pe care îl fac gospodinele în casă. În compoziția cozonacului din comerț se regăsesc ingrediente care nu au ce căuta într-un cozonac gătit în casă, cum ar fi: oțet de vin, făină de porumb, fibre de cartofi, îndulcitori artificiali etc.
Acesta le recomandă consumatorilor să cumpere cozonac numai după ce verifică ingredientele și termenul de valabilitate. De asemenea, Costel Stanciu face apel la români să consume numai alimente tradiționale, fără E-uri, atestate de Ministerul Agriculturii. Acestea pot fi găsite prin intermediul aplicației CPAC.