Sfera economică este departe de a se redresa cel puțin în lunile care urmează

Întreaga economie a lumii a avut de suferit în ultimul an. Contextul războiului din Ucraina, pandemia mai înainte, inflația, prăbușirea băncilor americane recent au contribuit la un spectru instabil. Pericolul nu a trecut însă legat de izbucnirea unei crize financiare. Acest lucru îl recunoaște chiar directorul Fondului Monetar Internațional, FMI.

Șefa FMI despre izbucnirea unei crize financiare

Recent, întreaga lume fost șocată de vestea prăbușirii a două mari bănci americane. Sillicon Valley și Signature Bank. Prima dintre acestea era specializată pe partea de acordare a finanțărilor către companiile din sfera tehnologiei. Colapsul recent al Silicon Valley este considerat cel mai mare faliment bancar din ultimii 15 ani. Numeroși americani au stat cu groază după acest anunț că nu își vor putea recupera depozitele. Președintele SUA, Joe Biden a dat însă asigurări în acest sens, susținând că de va interveni pentru clienții băncilor. Signature Bank s-a prăbușit de asemenea tot atunci.

De altfel, un alt „șoc economic” a venit săptămâna trecută când banca elvețiană Credit Suisse a ajuns într-un punct similar celor americane. Aceasta a fost preluată de unitatea bancară rivală, UBS. Schimbul a avut la bază doar o fracțiune din valoarea pe care această unitate bancară o avea cotată la bursă.

Într-un asemenea context fragil pe piață, șefa FMI aruncă bomba. Kristalina Georgieva a făcut un apel la vigilență punând accent pe instabilitatea financiară crescută din ultima perioadă. Oficialul susține că atât unitățile bancare cât și clienții băncilor trebuie să acorde o atenție sporită modului în care gestionează banii.

Este clar că riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut„, a explicat Kristalina Georgieva.

Șefa FMI a făcut anunțul în cadrul evenimentului China Development Forum. Acesta a fost organizat la Bejing cu sprijinul guvernului. În discursul avut, Kristalina Georgieva a întărit ideea că anul 2023 va fi în continuare dificil din punct de vedere economic. Astfel, cel puțin în următoarele luni, nu se poate aștepta o redresare bruscă în acest sens.

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.