Noul șef al serviciilor de informații siriene, Anas Khattab, a anunțat sâmbătă un plan de restrângere masivă a acestei instituții, conform informațiilor transmise de AFP, preluate de Agerpres. Acest plan include dizolvarea tuturor filialelor care au funcționat sub regimul Bashar al-Assad, cunoscute pentru acțiunile de represiune împotriva populației.
Khattab a declarat că: „Instituția de securitate va fi reformată după dizolvarea tuturor serviciilor și restructurarea acestora într-un mod care să onoreze poporul nostru.” Anunțul său survine la doar două zile după ce a fost numit în funcție de noile autorități care au răsturnat regimul Assad pe 8 decembrie.
Într-un comunicat transmis de agenția oficială Sana, Khattab a menționat suferințele îndurate de sirieni sub „opresiunea și tirania vechiului regim”, ce s-au manifestat prin corupție și tortură. După căderea lui Bashar al-Assad, în data de 8 decembrie, deținuții serviciilor de securitate au fost eliberați, în special în Damasc, pe fondul fugii responsabilii regimului.
În urma acestor evenimente, majoritatea acestor locații sunt acum sub controlul luptătorilor islamiști din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), coaliția care a preluat puterea la Damasc. Cetățenii s-au adunat la centrele fostei securități politice pentru a căuta informații despre rudele dispărute.
Khattab a descris serviciile de securitate sub regimul Assad ca numerice și variate, menționând că acestea au fost „impuse poporului” și au afectat populația de-a lungul a aproape cinci decenii. Soarta a zeci de mii de prizonieri și persoane dispărute rămâne un aspect dureros al conflictului sirian, care a durat peste 13 ani, fiind documentată de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Pe lângă diversele abuzuri raportate, joi, un general, fostul șef al justiției militare, a fost arestat în vestul Siriei. Acesta este acuzat de condamnări la moarte a mii de persoane la închisoarea Saydnaya. De asemenea, în Europa, au continuat condamnările foștilor ofițeri ai serviciilor siriene pentru tortură și abuzuri, încă din 2022.