Amiralul Alexander Moiseev, recent numit șef al Marinei ruse, este prezent la Simpozionul Naval din Pacificul de Vest (WPNS) ce se desfășoară în orașul chinez Qingdao, într-un moment în care intensificarea legăturilor dintre Rusia și China atrage critici din partea Occidentului. Acest simpozion, cu tema “Mări ale viitorului comun”, reunește peste 180 de reprezentanți din 29 de țări, potrivit agenției de presă de stat rusă TASS și a agenției chineze Xinhua.

În plus față de participarea la simpozion, Moiseev are programate întâlniri bilaterale, inclusiv cu oficialii Marinei chineze. Acesta marchează o etapă valoroasă pentru consolidarea alianței politice la nivel global între Rusia și China, într-un context marcat de tensiuni cu Occidentul, în special cu critici aduse de secretarul de stat american Antony Blinken privind sprijinul Chinei pentru eforturile militare ale Rusiei în Ucraina.

China, care revendică aproape toată Marea Chinei de Sud – o zonă de importanță strategică majoră, continuă să caute modalități de cooperare și înțelegere cu alte națiuni, în ciuda provocărilor geopolitice și a tentativelor nereușite de a negocia un cod de conduită cu țările din Asia de Sud-Est din 2002.