Noul premier al guvernului de tranziţie din Siria, Mohammad al-Bashir, a îndemnat sirienii din diaspora să revină acasă pentru a contribui la refacerea țării. Într-un interviu acordat publicației italiane Corriere della Sera, al-Bashir a subliniat importanța capitalului uman din afara țării, precizând că acesta este esențial pentru prosperitatea și renașterea Siriei. „Capitalul lor uman, experienţa lor vor permite ţării să prospere. Fac un apel către toţi sirienii din străinătate: Siria este acum o ţară liberă care şi-a câştigat mândria şi demnitatea. Întoarceţi-vă în ţară! Trebuie să reconstruim, să renaştem şi avem nevoie de ajutorul tuturor”, a declarat premierul.
Mohammad al-Bashir a recunoscut, totodată, că percepțiile greșite privind islamul au fost alimentate de acțiunile unor grupuri extremiste, dar a promis că în noua Sirie vor fi respectate drepturile tuturor confesiunilor. „Modul de comportament greşit al unor grupuri islamiste a determinat numeroase persoane, mai ales în Occident, să asocieze musulmanii cu terorismul şi islamul cu extremismul”, a admis el, subliniind că „semnificaţia islamului, care este religia dreptăţii, a fost aşadar denaturată. Tocmai pentru că suntem musulmani vom garanta drepturile tuturor persoanelor şi tuturor confesiunilor în Siria”, a adăugat premierul.
Îndemnul la unitate și respect reciproc între religii a fost susținut și de Papa Francisc, care a cerut miercuri, în cadrul unei alocuțiuni, ca diferitele religii din Siria să se respecte reciproc în această perioadă de tranziție a ţării. Papa a exprimat dorinţa ca „poporul sirian să poată trăi în pace şi securitate pe pământul său iubit şi a subliniat importanța coabitării pașnice între diferitele religii.
Mohammad al-Bashir a vorbit și despre politica externă a noilor autorități, menționând că nu există ostilități față de statele, partidele sau credințele care au rămas neutre față de regimul anterior condus de Bashar al-Assad. Într-un context mai larg, ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya, a raportat că peste 738.000 de sirieni s-au întors voluntar acasă de când criza a început, însă încă 2.935.000 de sirieni își găsesc refugiul în Turcia.
De la declanșarea conflictului sirian în 2011, marcat de represiunile agresive împotriva mișcărilor pro-democrație, este estimat că peste 100.000 de persoane și-au pierdut viața în închisorile din Siria, potrivit unui raport al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) din 2022.