Un ONG american de cercetare, Arc Institute, în parteneriat cu Nvidia și cercetători de la Universitatea Stanford, UC Berkeley și UC San Francisco, a dezvoltat Evo 2, cel mai mare model de inteligență artificială (AI) pentru biologie. Evo 2 este capabil să identifice mutații responsabile de diferite boli în genele umane.
Proiectul a beneficiat de antrenarea AI-ului pe ADN-ul a peste 100.000 de specii, acoperind întregul arbore al vieții, conform News.ro. Acest model avansat permite identificarea unor tipare în secvențele genetice pe care cercetătorii le-ar identifica cu mari dificultăți și în timp îndelungat.
Evo 2 deține abilitatea de a identifica cu acuratețe mutațiile patologice și poate proiecta noi genomuri, asemănătoare genomurilor bacteriilor simple. Acesta poate procesa simultan secvențe genetice de până la un milion de nucleotide, facilitând astfel înțelegerea relațiilor dintre părți îndepărtate ale aceluiași genom.
Noul model se bazează pe experiența predecesorului său, Evo 1, care a fost antrenat integral pe genomuri unicelulare. Evo 2, însă, este un model mult mai avansat, a fost antrenat pe 9,3 trilioane de nucleotide, 128.000 de genomuri întregi și pe numeroase date metagenomice. Procesul de antrenare a durat câteva luni și s-a desfășurat pe platforma NVIDIA DGX Cloud AI prin Amazon Web Services, utilizând peste 2.000 de plăci video NVIDIA H100.
Codul pentru Evo 2 a fost publicat pe contul de GitHub al institutului, deschizând oportunități pentru utilizarea acestuia și în alte domenii de cercetare științifică, având potențialul de a accelera progresul în biologie.