Reclamă

România se confruntă cu o gaură serioasă în ceea ce privește bugetul de stat. În acest sens, aleșii politici caută soluții urgente pentru a remedia această situație dificilă. Una dintre strategiile la care se va apela este eliminarea consilierilor din cabinetele de la Guvern.

Mai puțini consilieri la Guvern

Au fost puse pe tapet listele de cheltuieli la nivel de Guvern care trebuie să acopere lipsa din buget.  Astfel, proiectul de ordonanță a fost făcut public de către Ministerul Finanțelor. Acesta are la bază reducerea cu 10% a banilor alocați inițial achizițiilor de bunuri și servicii.

Astfel, nu vor mai fi achiziționate automobile noi. De asemenea, mobilierul și birotica intră în cadrul acestui pachet de reguli. De asemenea, angajările la stat nu vor mai avea loc în perioada următoare decât în cazurile în care este imperios necesar.

O altă măsura prevede ca posturile consilierilor din cabinete să fie restructurate.

Cu toate acestea, regulile de reducere a cheltuielilor acoperă numai un sfert din cele 20 de miliarde de lei. Pachetul de noi reguli este propus de Ministerul Finanțelor.

Potrivit calculelor, aceste strategii de economisire duc la o reducere de 5,33 miliarde de lei.

Toate aceste măsuri intră în proiectul de ordonanță. Pachetul de strategii a fost publicat recent și poate fi consultat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor.

Documentul propune limite lunare legate de finanțarea creditelor bugetare și de angajament pentru cei care sunt plătiți din bugetul de stat.

„În anul 2023, începând cu luna următoare intrării în vigoare a OUG, Guvernul aprobă lunar, până la finele lunii în curs pentru luna următoare, limite lunare de credite de angajament şi credite bugetare, pentru ordonatorii principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite încheie angajamente legale, respectiv deschid şi repartizează credite bugetare pentru bugetul propriu şi pentru instituţiile publice subordonate.”, se arată în document.

Vor existat totuși și excepții. Astfel, acestea sunt dobânzile, proiectele de finanțare cu fonduri externe, proiecte PNRR, bugetele asigurări sociale.

 


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro