OMS, Organizația Mondială a Sănătății avertizează răspândirea la nivel mondial al noului coronavirus, îndemnând spitalele din lumea întreagă să se pregătească, mai ales că situația pare să scape de sub control.

Reclamă

„Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om”, a afirmat Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS, citat de Reuters.

Van Kerkhove a afirmat că în orașul chinez Wuhan au fost confirmate 41 de cazuri de pneumonie ca urmare a infecției cu noul coronavirus, iar OMS face primele evaluări asupra cazului, pregătindu-se pentru o posibilă răspândirii pe scară largă.

Reclamă

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a declarat miercuri că Institutul Naţional de Sănătate Publică a început să ia măsuri în ceea ce privește coronavirusul.

„Institutul de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri. Au fost informate direcţiile de sănătate publică cu privire la acest virus. Cazuistica va fi transmisă şi către unităţile sanitare. S-au emis primele avertismente de călătorie. S-a luat legătura deja cu MAE”, a spus Oana Grigore, la Palatul Parlamentului.

„Din ce spun experţii de sănătate publică pentru România există un risc scăzut de transmitere, deoarece nu există zboruri directe cu acea regiune din China, iar cele mai multe porţi de intrare sunt securizate de către celelalte ţări”, a explicat purtătorul de cuvânt al MS.

Luni a fost detectat primul caz în afara Chinei, femeia aflându-se în caractină, în Thailanda.

Potrivit OMS, simptomele coronavirușilor se manifestă diferit, de la febră la insuficiență renală, în unele cazuri provocând decesul. Aceștia fac parte dintr-o mare familie de viruși care provoacă boli diverse.

Organizației Mondiale a Sănătății menționează faptul că coronavirușii se pot transmite de la om la om în unele cazuri, iar în altele nu.