Pe lista bolilor din cauza cărora nu vei mai avea voie să conduci se regăsesc următoarele: diabet, afecțiuni cardio vasculare, boli renale grave sau handicap locomotor.

În cazul persoanelor care suferă de epilepsie, acestea au voie să conducă doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani de medic. Dacă în acești cinci ani nu au făcut nicio criză, atunci se pot urca din nou la volan.

1. Aceste persoane nu vor mai avea voie să dețină permis de conducere

De asemenea, și cei care suferă de apnee în somn trebuie să ceară acordul medicului. Apneea în somn se manifestă prin pauze respiratorii care se produc în timpul somnului. Aceste pauze au repercusiuni asupra activităților din timpul zilei. Mai clar, pe de-o parte, aceste persoane vor avea un grad ridicat de somnolență ziua, iar pe de altă parte sunt expuși la tulburări cardiovasculare, dar și neurologice.

Având în vedere că somnolența este principala cauză de accidente la nivel național, este foarte important ca cei care suferă de apnee în somn să fie controlați.

Conform noului Cod Rutier, orice medic care constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical pentru a conduce, este obligat să îl trimită la examinare. În termen de trei zile pacientul trebuie să se prezinte la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății. Aici i se vor face mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

2. Noul Cod Rutier 2022

Dacă în urma acestor teste persoana respectivă este declarată inaptă pentru șofat, atunci rezultatul va fi trimis către poliție, dar și către medicul de familie. Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de identificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile.

De asemenea, nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care suferă de boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficiență cardiacă. Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă.