O nouă variantă COVID numită BQ.1.1, se răspândește rapid în Germania și ar putea deveni următoarea variantă dominantă de Corona.
Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) estimează că, în ianuarie 2023, peste 80% din cazurile de SARS-CoV-2 se vor datora variantei BQ.1/BQ.1.1.1.1, notează fitbook.de.
Deja la 20 la sută în Franța
În Franța se estimează că proporția ar fi de 20 % și că frecvența s-a dublat la fiecare una-două săptămâni. Conform raportului săptămânal actual al Institutului Robert Koch (RKI), BQ.1.1 reprezintă doar două procente în Germania – dar tendința este în creștere. De asemenea, în Belgia, Anglia, Italia și Țările de Jos, laboratoarele înregistrează din ce în ce mai multe cazuri ale noii variante covid. Dar alți doi descendenți ai BA.4/5, și anume BA.7 și BA.4.6, au apărut și ei în Germania, mai informează RKI.
Ce se știe despre varianta Corona BQ.1.1
BQ.1.1 face ceea ce au făcut deja toate variantele anterioare de corona: se răspândește un pic mai repede decât predecesorul său și este puțin mai contagios. Și, bineînțeles că există încă un minus. Vaccinul și infecțiile anterioare nu oferă o protecție de 100%.
„Virusul suferă mutații chiar în locurile în care anticorpii se leagă de proteina spike. Iar dacă virusul se modifică în aceste locuri, atunci acești anticorpi, pe care i-am format, de exemplu, prin vaccinări sau infecții la care am supraviețuit, nu se mai leagă la fel de bine”, a explicat bioinformaticianul Richard Neher de la Universitatea din Basel într-un interviu acordat publicației „Tagesschau”.
Nu există dovezi de evoluții mai severe
Există și vești bune: BQ.1.1 nu pare să provoace evoluții mai severe decât predecesorii săi Omicron și derivatele. Și aici, experții sunt din nou unanimi în evaluarea lor. Cei care au fost vaccinați și care, eventual, s-au infectat recent, se pot aștepta la o evoluție ușoară.
Neher este, de asemenea, optimist: „Nu ne așteptăm la evoluțiile severe care au avut loc la început, când încă nu exista imunitate în populație”. Porecla „câine al iadului” care circulă pe Twitter pentru BQ.1.1, cu referire la Cerberus, câinele iadului din mitologia greacă, este în consecință înșelătoare.