Reclamă
Reclamă

Firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale din România sunt obligate, începând cu 16 iunie, să accepte plăți prin mijloace electronice pentru bunurile și serviciile oferite. Astfel, clienții au acum posibilitatea de a plăti cu cardul bancar, iar comercianții trebuie să fie pregătiți să ofere această opțiune.

„Legea nu specifică clar faptul că un comerciant trebuie să aibă un aparat de tip POS, pentru că în acest moment există și posibilitatea de a folosi un telefon pe post de terminal POS, astfel încât clienții să poată plăti cu un card bancar”, a explicat Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.

Comercianții trebuie să dețină un cont bancar în care fondurile să fie virate. Deși noua lege este în vigoare de câteva zile, puțini sunt cei care sunt conștienți de aceste modificări. ANAF ar putea demara controale pentru a verifica dacă firmele, PFA-urile sau întreprinderile individuale respectă noile cerințe privind plata electronică.

Reclamă

Tranzacțiile efectuate în piață, cum ar fi achitarea fructelor și legumelor cu cardul, devin posibile începând de acum, iar comercianții sunt obligați să ofere această opțiune de plată, pe lângă numerar. Totuși, măsura nu îi vizează și pe producătorii agricoli.

Fiecare tranzacție efectuată cu cardul implică un comision perceput vânzătorilor. Neconformarea cu această reglementare atrage amenzi începând de la 5.000 de lei. Conform datelor furnizate de BNR, în România sunt active peste 21 de milioane de carduri bancare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro