Reclamă

Noul an fiscal din 2027 aduce cu sine o taxă suplimentară pentru consumatorii de gaze din România, în contextul în care țara se pregătește să devină cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, odată cu exploatarea zăcământului offshore Neptun Deep. Această taxă vine ca urmare a unei directive a Comisiei Europene ce impune furnizorilor de gaze să includă în prețul gazelor o așa-numită „taxă de carbon”.

Florentina Manea, director general al unei companii de consultanță în domeniul gazelor, explică impactul acestei taxe asupra consumatorilor români, potrivit economica.net. Aceasta specifică că taxă de carbon este o componentă a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS II) și va avea un impact semnificativ nu doar asupra consumului de gaze naturale al populației, ci și asupra transportului rutier.

„Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027”, a declarat Florentina Manea.

Conform estimărilor lui Manea, această schimbare va duce la o creștere a prețurilor gazului furnizat populației cu aproximativ 0,06 RON/kWh. Acest lucru înseamnă că, la prețul maxim plafonat de 31 de bani/kWh, prețul gazului plătit de populație ar crește cu cel puțin 20%.

Cu toate acestea, Florentina Manea subliniază că veniturile obținute din certificatele de carbon vor intra în Fondul European pentru Climă. „Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar veniturile obținute din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabili”, a precizat expertul.

Pentru cei aproximativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze din România, această taxă va avea un impact semnificativ asupra bugetului lor. În ciuda acestui fapt, veniturile obținute din certificatele de carbon ar putea fi folosite pentru a combate schimbările climatice prin intermediul Fondului European pentru Climă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro