Subiectul majorării pensiilor este unul adus tot timpul în discuție la noi în țară. Pensiile în România sunt extrem de mici, comparativ cu nivelul de trai.

Noile pensii pentru pensionarii care aşteaptă cu nerăbdare recalcularea şi intrarea în vigoare a noii legi sunt promiţătoare. În noul proiect de Lege a pensiilor, se menţine stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar se doreşte asigurarea unei pensii decente pentru cei care se apropie de 30 de ani de activitate sau depăşesc acest prag.

Care este formula de calcul

Formula principală de calcul a pensiilor în plată se bazează pe două valori cheie, valoarea punctului de referinţă (VPR) şi valoarea punctului de pensie (VPP). Valoarea punctului de pensie este în prezent de 71 de lei. Pensia se calculează prin înmulţirea VPR cu numărul de puncte acumulate.

Pentru a beneficia de o pensie completă, este nevoie de 25 de ani de activitate. În cazul în care nu ai lucrat în condiţii extraordinare, această perioadă se traduce într-o sumă lunară de 1.775 de lei.

Potrivit unei noi propuneri legislative, cei care au muncit peste pragul de 25 de ani vor primi un bonus pentru a încuraja o perioadă suplimentară de muncă.

Noua formulă de creștere a pensiilor românilor, în funcție de vechime. Cine va primi mai mulți bani

Pensii mai mari pentru români

Astfel, dacă ai avut un salariu mediu pe economie în perioada de activitate şi ai lucrat 30 de ani, şansele de a avea un trai decent la vârsta înaintată sunt foarte mari.

Conform noii iniţiative, confirmată recent de preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru un stagiu de cotizare de 26 de ani, pensia ar creşte la 1.881,5 lei. Cu 27 de ani de cotizare, pensia ar ajunge la 1.988 de lei, iar cei cu 30 de ani de cotizare ar primi o pensie generoasă de 2.307,5 lei. La 31 de ani de cotizare, pensia ar fi de 2.431,75 lei.

Aceste estimări arată că pensionarii pot avea o pensie mai mare în urma recalculării şi aplicării noii legi a pensiilor.