Nouă copii au decedat în sud-estul Afganistanului, în provincia Ghazni, după ce o mină rămasă din perioada invaziei Uniunii Sovietice a explodat în timp ce se jucau, potrivit unui anunț făcut luni de directorul Departamentului de Informații și Cultură din Ghazni, Hamidullah Nisar.

Incidentul, care a implicat cinci fete și patru băieți cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, a fost confirmat și de autoritățile locale.

În aceeași zi, un alt tragic incident a avut loc în provincia Herat, unde explozia unei muniții a dus la moartea unui copil și rănirea altor cinci persoane, conform poliției locale comunicate prin rețeaua socială X. Aceste evenimente subliniază realitatea periculoasă din Afganistan, unde munții și câmpiile sunt presărați cu mine și muniții neexplodate, rămase în urma conflictelor armate ce au devastat țara timp de peste patru decenii.

Afganistanul a fost scena unui război lung și sângeros provocat de invazia Armatei Roșii în decembrie 1979, conflict care nu și-a găsit sfârșitul decât în februarie 1989. Chiar dacă talibanii au revenit la putere în august 2021, promițând o pacificare a țării care a permis milioanelor de afgani să se întoarcă în locurile lor natale, amenințarea minelor neexplodate rămâne o problemă gravă, afectând în special copiii.

Accidentele cauzate de dispozitivele explozive din epoci trecute continuă să măcine Afganistanul, ilustrând consecințele de lungă durată ale conflictelor armate asupra civililor nevinovați, și în special, asupra celor mai vulnerabili dintre ei, copiii.