Noua putere politică din România va fi de centru- stânga. Această este în mod cert o suprizain ceea ce privește jocurile politice de putere. Anunțul a fost făcut chiar de către Călin Popescu Tăriceanu în urmă cu puțîn timp. Nouă putere ar putea fi o reală surpriză pentru scenă politică.

 

   Noua coaliție, surpriză uriașă

Noua putere politică ar putea fi o surpriză din punct de vedere al membrilor. Potrivit informațiilor coaliția ar urmă să fie formată din PSD și ALDE dar și PRO România.Anunțul de ultima ora a fost făcut chiar de către Călin Popescu Tăriceanu. Scopul noii puteri ar fi contextul următoarelor alegeri.

„Sunt în momentul de faţă discuţii între noi, ALDE, PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare. (…) Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a declarat Tăriceanu.

Noua coaliție are și un alt scop, respectiv formarea unei moțiuni de cenzură împotriva premierului Ludovic Orban. Liderul ALDE nu s-a sfiit să declare că actuală putere nu răspunde intereselor țării.

„Mai discutăm şi despre depunerea unei moţiuni de cenzură având în vedere neputinţa şi incompetenţa acestui Guvern. Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respectă legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”, a mai precizat Tăriceanu.

Guvernul următor, misiune de scurtă durata

Noua putere discuta și pe marginea viitorului politic. Călin popescu Tăriceanu a afirmat că următorul Guvern va avea o misiune scurtă. De altfel va avea și un rol important în organizarea alegerilor.

„Cu un Guvern monocolor, cu un Guvern de coaliţie de centru, de stânga, de dreapta, etc, inclusiv un Guvern de uniune naţională. Dar timpul este foarte scurt şi cred că nu ne putem permite să ducem alegerile parlamentare. Să ţinem o campanie electorală de şase luni în condiţiile crizei economice care afectează România şi toate economiile mondiale după criză coronavirusului.”

Tăriceanu este de părere că formă unei uniuni naționale are de fapt un context greșit.

”Formula unui Guvern de uniune naţională nu este o formulă greşită. Totul depinde însă de conjunctură. Având în vedere că alegerile viitoare parlamentare sunt foarte apropiate, cred că alcătuirea unui Guvern de uniune naţională va fi o operaţiune mai complicată. La căderea Guvernului Orban, trebuie să ne gândim imediat la un Guvern care trebuie să aibă drept misiune exclusiv organizarea alegerilor, un Guvern cu viaţă foarte scurtă de două, trei luni şi apoi, în funcţie de rezultatul alegerilor, de rezultatul voinţei populare exprimate prin vot, se pot găși alte formule”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

Noua putere politica