Reclamă
Reclamă

Nou contract-cadru al CNAS pune accent pe sănătatea adolescenților

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat vineri la Târgu Mureş că România este ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani, fetițe însărcinate la 12 ani și fete de 14 ani cu câte doi copii. Din acest motiv, printre prevederile noului contract-cadru, care a intrat în vigoare la 1 iulie, se află și o serie de capitole care privesc adolescentul.

„Printre prevederile pe care le anunț în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem și prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependență de alcool, dependență de droguri, dependență de jocuri de noroc, dependență de jocuri video (…). Avem, din păcate, fetițe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem țara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuși copiii noștri! Și atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetițe și acestor copii, care își încep viața sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus președintele CNAS, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

Valeria Herdea a făcut un apel la părinți și la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc. „Vorbiți cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuți, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultați-i pe tineri! (…) Haideți să încercăm să-i prevenim și să prevenim îmbolnăvirile. Haideți să recunoaștem că există niște probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbești cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o rușine, dar este o rușine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în școli și îmi mențin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educație medicală în școli. Este obligatoriu să vorbim și să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noștri”, a mai declarat președintele CNAS.

Reclamă

Valeria Herdea a susținut că în noul contract-cadru există multe prevederi care privesc adolescenții și tinerii, cum ar fi prevenirea infecției cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatitic B și C. „România, din păcate, este încă o țară endemică pentru hepatita B și C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B și C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV. Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să știți că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o țară în care există încă infecție cu virus hepatitic B și C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare. Există la noi în țară vaccinarea împotriva infecției cu virus hepatitic B din 1995. Și totuși încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (…) își vede astăzi roadele”, a menționat Herdea.

Potrivit acesteia, începând cu data de 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale contractului-cadru, se oferă posibilitatea ca persoanele neasigurate să poată să se prezinte la un medic de familie, să poată fi înregistrate, iar pentru persoanele care au risc oncologic există posibilitatea depistării precoce a bolii. Totodată, ea a mai spus că singurul lucru pe care trebuie să îl facă părinții, tinerii și copiii este să se adreseze medicilor de familie pentru a fi sfătuiți în privința demersurilor care ar trebui făcute pentru a beneficia de prevederile noului contract.

Valeria Herdea a arătat că este un promotor al prevenției de peste 35 de ani, în calitate de medic de familie, și că va susține în continuare prevenția.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro