DNa Oradea a trimis în judecată un notar învinuit că a pus în executare un testament fals, prin care un cuplu a obținut o moștenire de peste 1,8 milioane de lei, după o vacanță alături de un bătrân decedat în condiții suspecte.
Conform anchetei, notarul Ochiș Lucia Doina, cunoscând caracterul fals al testamentului, a deschis procedura succesorală, fără a verifica autenticitatea actului printr-o expertiză grafică. Astfel, în loc să respingă documentul, aceasta a emis încheieri și certificate de moștenitor în favoarea celor doi inculpați, ajutându-i să intre în posesia bunurilor.
Procurorii DNA au precizat: „În perioada 2019 – 2020, inculpata Ochiș Lucia Doina, în calitate de notar public, cunoscând caracterul fals al testamentului olograf furnizat de către cei doi inculpați persoane fizice, ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri și certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din moștenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 lei.”
Notarul a continuat emiterea certificatelor chiar și după ce a aflat despre contestarea testamentului și despre cercetarea unuia dintre inculpați pentru omor, în legătură cu decesul bătrânului de 87 de ani. În scopul protejării bunurilor moștenite fraudulos, autoritățile au aplicat sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri imobile aparținând celor doi beneficiari ai testamentului fals.
Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Oradea, cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii, în așteptarea unui verdict. Direcția Națională Anticorupție continuă să supravegheze cazul, iar verdictul instanței va aduce lămuriri asupra implicării notarului în această afacere.