Reclamă
Reclamă

Norvegia va dona Ucrainei șase avioane de vânătoare F-16, a anunțat miercuri guvernul norvegian, în timp ce liderii statelor membre ale NATO participă la un summit aniversar la Washington.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că livrările avioanelor F-16 de către Norvegia sunt planificate să înceapă chiar anul acesta, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. La rândul lor, Danemarca, Țările de Jos (Olanda) și Belgia vor furniza Ucrainei avioane de același tip, primele aparate fiind așteptate curând.

Un înalt oficial al NATO a declarat săptămâna aceasta că Ucraina nu dispune încă de munițiile și efectivele de soldați necesare pentru a organiza o nouă contraofensivă, după cea ratată în vara anului trecut.

Reclamă

În septembrie 2023, Ucraina a pierdut inițiativa pe front după eșecul contraofensivei sale din est și sud-est, încheiată cu mari pierderi dar cu câștiguri teritoriale minore, recuperate apoi parțial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi și cu o criză de muniție ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deși noi arme occidentale și muniții pentru artilerie au început să sosească, necesare pentru corectarea dezavantajului în fața inamicului mai numeros și mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reușit să oprească înaintarea trupelor ruse și încearcă să mobilizeze noi soldați.

Rusia are acum inițiativa pe front și câștigă teren, dar nu a făcut nicio înaintare de anvergură. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Rusia nu este capabilă să realizeze „străpungeri semnificative” pe câmpul de luptă.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro