Reclamă

Norvegia a anunțat vineri că intenționează să restabilească obligația de construire a adăposturilor antiaeriene în noile clădiri, ca parte a unui set de aproximativ o sută de măsuri destinate să îmbunătățească pregătirea țării în fața riscurilor de război, potrivit informațiilor transmise de AFP și preluate de Agerpres. Ministrul norvegian al Justiției, Emilie Enger Mehl, responsabilă și pentru situațiile de urgență, a precizat: „Pe viitor, trebuie să ținem cont și să ne pregătim să gestionăm crizele și războaiele”.

Împreună cu premierul Jonas Gahr Store, Mehl a prezentat o Carte Albă privind pregătirea națională. Guvernul de centru-stânga propune, printre altele, să restabilească obligația dotării noilor mari clădiri cu adăposturi antiaeriene, subliniind că războiul din Ucraina a evidențiat necesitatea acestora.

Norvegia, vecină cu Rusia și membră NATO, a renunțat la această obligație în anul 1998, după prăbușirea Uniunii Sovietice și sfârșitul Războiului Rece. Conform Cărții Albe, adăposturile existente în Norvegia pot găzdui circa 45% din populație, la o distanță semnificativă față de Finlanda (90%), Danemarca (80%) și Suedia (70%).

Alte măsuri propuse de guvernul norvegian includ creșterea de la 8.000 la 12.000 a numărului de mobilizați în cadrul Apărării Civile și atingerea unei rate de autosuficiență alimentară de 50% până în anul 2030. Guvernul mai sugerează îmbunătățirea coordonării public-privat în domeniul cyber, dezvoltarea unei noi strategii împotriva dezinformării și consolidarea controlului asupra proprietății funciare.

Presa norvegiană a relevat că, în ultimii ani, interese străine, în special ruse, au achiziționat terenuri în zone sensibile, inclusiv lângă baze militare. Carta Albă dorește să anticipeze și să gestioneze riscurile legate de război, sabotaj, operațiuni hibride, atacuri informatice, pandemii, precum și evenimente meteorologice extreme.

Deși situația geopolitică este „mai tensionată”, premierul Store a afirmat că Norvegia nu percepe „nicio amenințare militară iminentă îndreptată împotriva teritoriului norvegian”. Fiind un guvern minoritar, este nevoie de sprijinul partidelor de opoziție pentru a adopta aceste măsuri, ceea ce ar putea duce la modificări ale planului inițial.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro