Reclamă

Norvegia a detectat particule radioactive în atmosferă, în apropierea graniței cu Rusia, a raportat o creștere a concentrației de Cesiu 137, un izotop radioactiv rezultat din fisiunea nucleară.

În urma acestui eveniment, Petre Min, coordonator al Compartimentului de Urgențe Nucleare și Radiologice din cadrul CNCAN, a declarat pentru Digi24 că nu există niciun pericol pentru România, afirmând: „Am luat legătura cu partenerii noștri tradiționali, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, în primul rând să vedem dacă există raportată o situație de la una dintre instalațiile nucleare, după care am luat legătura cu colegii noștri de la instituția omoloagă din Norvegia. Sunt măsurători uzuale. De această dată a fost identificată o concentrație puțin mai mare, dar care nu prezintă vreun risc pentru oameni sau pentru mediu”.

Oficialii norvegieni și-au intensificat verificările după ce au detectat aceste niveluri ridicate de cesiu radioactiv, concentrându-se pe zonele apropiate de Rusia. Petre Min a explicat că, „în acest moment, se fac măsurători la nivelul Europei. Noi, în România, nu am identificat concentrații de cesiu. Se presupune că această concentrație de cesiu a fost identificată ca și consecință a accidentului de la Cernobîl”.

În replică la situația raportată de Norvegia, Kremlinul a emis o declarație în care susține că serviciile ruse de supraveghere nu au semnalat alerte privind creșteri ale nivelurilor de radiații în atmosferă.

Starea actuală a măsurătorilor indică, conform autorităților europene și norvegiene, că deși depistarea unor niveluri mai ridicate de cesiu este un element ce necesită monitorizare constantă, nu reprezintă o amenințare imediată pentru sănătatea publică sau pentru mediu. România, prin intermediul autorităților sale competente, continuă să monitorizeze situatia pentru a asigura siguranța teritorială.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro