Reclamă

În nordul continentului european, țări precum Norvegia și Suedia atrag vizitatori din zone cu climă temperată cu „vacanțe la răcoare” (coolcation), potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Numărul înnoptărilor străinilor în Norvegia a crescut cu 22% în 2023, atingând un record în luna august, în timp ce în Suedia creșterea a fost de 11%, conform statisticilor oficiale. Acest avânt turistic este determinat și de sfârșitul restricțiilor impuse de pandemie și de deprecierea monedelor scandinave.

Un sondaj realizat în Germania pentru organizația de promovare Visit Sweden arată că două din cinci persoane intenționează să își schimbe obiceiurile de călătorie din cauza căldurii din sudul Europei, optând pentru alte perioade ale anului sau noi destinații.

„Răcoarea nu ține doar de vreme”, a declarat Susanne Andersson, directoarea organizației Visit Sweden. „Este vorba despre călătorii în locuri unde vremea este puțin mai răcoroasă, dar care sunt și mai răcoroase pentru că sunt mai puțini oameni”.

Dispariția plajelor mediteraneene aglomerate și impactul caniculei, care a dus inclusiv la închiderea parțială a Acropolei din Atena și la incendii de pădure, determină mulți turiști să opteze pentru băi în lacuri sau fiorduri și excursii montane.

Potrivit experților ONU în domeniul climei (IPCC), este „aproape sigur” că frecvența și intensitatea fenomenelor de căldură extremă și durata valurilor de căldură au crescut din 1950 și vor continua să crească odată cu încălzirea globală. Până în 2050, aproximativ jumătate din populația Europei ar putea fi expusă unui risc ridicat sau foarte ridicat de stres termic în timpul verii.

Rovaniemi, capitala Laponiei finlandeze, situată de-a lungul Cercului Polar Arctic, a înregistrat o creștere de 29% a numărului de înnoptări anul trecut. „Se simte răcoarea aici și această tendință a început cu ani în urmă, dar a crescut odată cu verile dureros de calde din sudul și centrul Europei”, a explicat Sanna Kärkkäinen, promotor turistic local.

Cu toate acestea, creșterea numărului de turiști aduce și probleme, cum ar fi proliferarea locuințelor Airbnb. „Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este că vor fi prea mulți oameni în același timp”, a subliniat Jan Ove Tryggestad, fostul primar al unei municipalități norvegiene. „Aici este un sat mic. În Hellesylt, sunt între 280 și 300 de locuitori iarna. Evident, se creează un mic șoc cultural când, dintr-o dată, un oraș mic, după standardele europene, debarcă aici”, a mărturisit acesta. „Dar ne adaptăm”.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro