Reclamă
Reclamă

Deputați din Ucraina, Germania și Danemarca au declarat că nominalizarea lui Ruben Vardanyan, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, la Premiul Nobel pentru Pace face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva Uniunii Europene. Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă desfășurate la Bruxelles, pe fondul publicațiilor perioadice din mass-media despre intensificarea eforturilor ruse pentru influențarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum și rapoarte despre campanii de propagandă rusești, spionaj și mită oferită parlamentarilor din mai multe țări.

Potrivit presei și instituțiilor internaționale, Moscova desfășoară campanii de dezinformare și destabilizare în Țările Baltice, Balcani, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Moldova și Serbia.

Deputații au vorbit și despre cazul lui Ruben Vardanyan, un oligarh de origine armeană considerat „omul lui Putin”, care, conform presei ruse, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în primăvara acestui an. Aceasta este văzută ca o încercare de „albi” reputația apropiaților Kremlinului cu ajutorul instituțiilor internaționale respectate.

Reclamă

Vardanyan este cunoscut pentru faptul că firmele lui transferau bani în secret apropiaților lui Putin. Între 2006 și 2013, peste 4,6 miliarde de dolari au trecut prin conturile rețelelor offshore ale lui Vardanyan, potrivit unei investigații jurnalistice a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP).

În 2020, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit anul acesta într-o închisoare din Rusia, l-a acuzat pe Vardanyan de luare de mită în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Ruben Vardanyan a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA și UE. El a fost declarat oficial de Kiev „complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei” și a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru „dezvoltarea inițiativelor de pace”. Prima agenție care a anunțat candidatura pentru acest premiu a fost Sputnik, unul dintre principalii purtători de cuvânt ai propagandei Kremlinului din afara Rusiei.

Luna trecută, un grup de 18 deputați ucraineni a semnat o scrisoare colectivă către Comitetul Nobel, cerând respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace.

„Considerăm inacceptabil și absurdul grotesc al nominalizării la Premiul pentru Pace a unei persoane care susține terorismul și separatismul, este implicată în scandaluri de corupție, este sponsorul agresiunii rusești în teritoriile post-sovietice și este dușmanul Ucrainei”, se arată în scrisoarea deputaților ucraineni.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro