Reclamă

Pachetul de măsuri fiscale pentru redresarea economică și reducerea deficitului bugetar al Guvernului este în pregătire. Se ia în considerare și impozitarea salariilor mari ale angajaților din domeniul IT.

Impozitarea salariilor IT-iștilor conform noilor măsuri fiscale

Pe site-ul Ministerului Finanțelor, se supun dezbaterii noi măsuri fiscale care includ creșterea cotei de TVA, limitarea sporurilor și acordarea indemnizației de hrană pentru anumiți angajați. Printre aceste măsuri se regăsesc și impozitarea salariilor din IT. Angajații din acest sector vor plăti impozit pe venit pentru sumele care depășesc 10.000 de lei.

Propunerea pentru IT-iști este de a limita facilitățile fiscale până în 31 decembrie 2028, similar cu termenul prevăzut pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară. De asemenea, se introduce un plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, și anume până la nivelul de 10.000 de lei.

Facilitățile fiscale nu se aplică veniturilor brute lunare care depășesc 10.000 de lei. Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS .

Noile măsuri fiscale. Cum vor fi impozitate salariile IT-iștilor din România

Potrivit Ministerului Finanțelor, această măsură are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în special pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a afecta creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice afectate de deciziile de politică fiscală.

Angajații din domeniul IT au venituri mari

Trebuie menționat că specialiștii în IT din România sunt foarte bine plătiți. Aceștia pot câștiga salarii de mii de euro pe lună, chiar și în condiții de muncă remote.

Un exemplu în acest sens este anunțul postat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe pagina lor oficială de Facebook. Se caută un specialist IT pentru Direcția Tehnologia Informației, iar salariul oferit este de aproape 4.000 de euro.

Anunțul CNAS publicat pe Facebook spune:

„Vrei să fii parte din echipa care contribuie la dezvoltarea sistemelor și platformelor software ale CNAS? Vrei să ai un salariu de 19.857 de lei, echivalentul a 3.971 de euro? Avem 5 poziții deschise pentru Specialiști IT&C în cadrul Direcției Tehnologia Informației!”

Pentru a accesa un astfel de post, este necesară experiență în hardware, rețele, dezvoltare software sau baze de date.

Proba scrisă pentru acest post va avea loc pe 9 octombrie 2023, iar termenul limită pentru înscrieri este 2 octombrie 2023.

Pentru mai multe detalii și condiții de participare, cei interesați sunt invitați să consulte anunțul complet pe site-ul CNAS sau să contacteze Direcția Resurse Umane, Salarizare și Evaluare Personal la numărul de telefon 0372309240.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro