Temperaturile ridicate se vor menține și în luna noiembrie, maximele atingând și 25 de grade, ceea ce este foarte anormal pentru această perioadă a anului.

Noiembrie este aici, iar vremea nu s-a schimbat. Parcă încă ne află la final de august. Temperaturile sunt sus și par că nu au de gând să scadă curând. Dacă anul trecut pe timpul acesta aveam 7-8 grade, anul acesta avem 25 de grade ziua, un fenomen pe care specialiștii îl numesc „canicula de  toamnă”.

Pe 1 noiembrie 2022 s-au înregistrat 25 de grade în mai multe zone, iar fermierii au irigat aproape ca vara. Astăzi, 2 noiembrie 2022, în Oltenia și Muntenia, dar și în Capitală, temperaturile ar putea ajunge la 28 de grade.

„Suntem într-o zonă unde irig cu toate forțele și cu toți oamenii de la șoferi până la muncitori necalificați, de la mecanizatori până la combanieri, irigăm cu toții pe câmp”, spune Gheorghe Lămureanu, agricultor, pentru știrileprotv.ro.

Vreme neobișnuit de caldă

Meteorologii numesc acest fenomen „canicula de toamnă”, iar acest lucru afectează enorm de mult agricultura. Spre exemplu, grâul trebuia să fie verde, dar, în majoritatea locurilor, nici măcar nu a răsărit.

„În acest moment sunt deja probleme. Cartofii deja au încolțit în pământ tocmai din cauza temperaturilor ridicate și sigur va fi un minus de producție și de calitate. În ceea ce privește pomicultura există riscul ca pomii fructiferi să înmugurească, stimulați de această temperatură ridicată și sigur, orice îngheț în iarnă va face ca respectivii muguri să fie distruși”, spune Vlad Macovei, fermier, pentru sursa citată.

Nopțile nu vor fi friguroase

De asemenea, nici nopțile nu vor fi friguroase. Chiar și după ce se lasă seara, ne putem plimba liniștiți, deoarece vremea va fi foarte plăcută. Zilele următoare va fi la fel de cald, chiar și în București, potrivit meteorologilor. Vom avea parte de temperaturi chiar și cu 10-15 grade mai mari decât ar fi normal.

Astfel de temperaturi au fost înregistrate inclusiv în 2019, când pe 6 noiembrie erau  28 de grade în Lunca Dunării.

Din păcate, încălzirea globală își spune cuvântul, iar timpurile se schimbă. Parcă ne e dor de vremurile acelea când școlile se închideau din cauza zăpezilor. Probabil că nu vom mai prinde astfel de momente. Nici iarna lui 2021 nu a fost friguroasă, ci din contră, de Crăciun temperaturile au fost foarte ridicate.

 

Distribuie