Anul 2024 aduce vești bune pentru toți românii, deoarece vor beneficia de vouchere noi oferite de stat. Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că aceste vouchere vor putea fi preschimbate în bani, aducând astfel un beneficiu financiar important pentru beneficiari.

Cine va primi aceste vouchere și cum pot fi folosite?

Voucherele vor fi acordate persoanelor care prestează activități în gospodăriile unei familii sau a unei singure persoane și care vor fi remunerate cu tichete casnice.

Aceste activități pot include servicii de curățenie, igienizare, spălare și călcare a rufelor, croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală și supraveghere a beneficiarului casnic dependent. De asemenea, profesia de bonă este inclusă în activitățile pentru care se pot emite vouchere casnice.

Valoarea și utilizarea voucherelor

Valoarea nominală a unui tichet va fi de 15 lei și va putea fi ajustată anual. Este important de menționat că voucherele nu pot fi transferate și nu pot fi utilizate pentru achiziționarea altor bunuri și servicii. Acestea pot fi folosite doar de prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe voucher.

Noi vouchere pentru români începând de la 1 ianuarie 2024! Vor putea fi preschimbate în bani

De asemenea, prestatorul casnic poate preschimba tichetele în bani în maximum 12 luni de la primirea acestora, prin intermediul unei Agenții pentru Ocuparea Forței de Muncă sau prin transfer bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a activităților casnice.

Impozite și contribuții pentru prestatorii casnici

Prestatorul casnic va trebui să plătească impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice. Aceste obligații fiscale vor trebui respectate conform regulilor furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Ajutor pentru românii vulnerabili în sezonul rece 2023-2024

Pe lângă voucherele pentru activitățile casnice, românii vulnerabili vor putea beneficia și de ajutor pentru cheltuielile cu încălzirea locuinței în sezonul rece 2023-2024. Aceste măsuri au fost luate pentru a sprijini cetățenii în nevoie și a le oferi un suport financiar în perioadele dificile.