În Iran, forțele speciale sunt desfășurate în diferite orașe pentru a aplica regulile stricte legate de purtarea hijabului, arestând zeci de femei și fete care sunt acuzate că nu respectă codul vestimentar islamic. Aceste măsuri fac parte din ceea ce autoritățile numesc „planul alb”, un răspuns la rezistența continuă a femeilor care contestă acest cod, adunând susținători pe rețelele sociale.

Șeful Autorității Judiciare a Iranului, Gholam-Hossein Mohseni Ejei, a anunțat că orice încălcare a codului vestimentar islamic, inclusiv înlăturarea hijabului, este considerată o ostilitate față de Republica Islamică și valorile sale. „Persoanele care se angajează în astfel de acte anormale vor fi pedepsite,” a declarat Ejei, subliniind severitatea măsurilor împotriva nerespectării regulilor vestimentare.

Contextul acestor represiuni este marcat de protestele naționale care au urmat după moartea tinerei kurde Mahsa Amini, arestată și ulterior decedată după ce a fost acuzată de încălcarea codului vestimentar prin nerespectarea corectă a hijabului. Această tragedie a declanșat o mișcare de contestare la nivel național, care, în ciuda represiunii severe a autorităților, continuă să fie un subiect sensibil și de actualitate în Iran.