Reclamă

Începând cu 1 ianuarie 2025, modificările privind achiziționarea și utilizarea rovinietei sunt în vigoare pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile din România. Taxa de drum este obligatorie și poate fi achiziționată pentru diferite perioade, în funcție de tipul vehiculului și de durata valabilității dorite. Veniturile din vânzarea rovinietei sunt destinate Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru întreținere și modernizare.

Rovinieta este disponibilă pentru achiziție în funcție de categoria vehiculului. Pentru vehiculele de tip autoturism (categoria A) și vehiculele de transport marfă cu greutatea totală admisă maximă (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone (categoria B), există opțiuni de valabilitate de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone au valabilități diferite, iar toate transportoarele pot achiziționa roviniete pentru una sau mai multe zile, acestea intrând în categoriile C-H, cu specificații detaliate pentru fiecare tip.

Important de menționat este faptul că, potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, utilizatorii rețelei de drumuri naționale din România au acum posibilitatea să plătească rovinieta în termen de maximum 24 de ore de la începutul valabilității acesteia. Această măsură le oferă șoferilor o mai mare flexibilitate și prevenire a sancțiunilor cauzate de omisiuni neintenționate.

Modalitățile de achiziție a rovinietei includ trimiterea unui SMS cu numărul de înmatriculare la un număr dedicat sau prin intermediul site-ului oficial al CNAIR, unde șoferii pot și verifica valabilitatea tichetului electronic conform numărului de înmatriculare și seriei de șasiu.

Conform legislației, dacă un vehicul este identificat circulând fără rovinietă valabilă, proprietarul poate primi o amendă contravențională. Valoarea sancțiunii depinde de categoria vehiculului.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro