Reclamă

Crescătorii de porci din România se confruntă cu noi reguli și interdicții impuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un ordin publicat în dezbatere publică pe site-ul lor. Acest ordin va trebui să fie publicat ulterior în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Potrivit noilor reglementări, românii care cresc porci în gospodăriile proprii nu vor avea dreptul să îi vândă, iar animalele vor trebui declarate la Primărie.

Noi reguli pentru crescătorii de porci din România

Fermele de porcine necomerciale, adică exploatațiile de subzistență non-profesionale înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) și deținute de persoane fizice, vor trebui să respecte anumite condiții de biosecuritate. Aceste ferme cresc porci pentru îngrășare și sacrificare în vederea consumului familial.

Printre cerințele impuse, porcinele trebuie să fie identificate individual și înregistrate în SNIIA, exploatația să fie controlată sanitar veterinar, iar animalele să fie înregistrate și la Registrul agricol la UAT-ul de care aparține exploatația. Comercializarea animalelor și a produselor provenite de la acestea va fi complet interzisă.

Crescătorii de porci din România se confruntă cu noi reguli și interdicții impuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un ordin publicat în dezbatere publică pe site-ul lor. Acest ordin va trebui să fie publicat ulterior în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Ce va deveni complet interzis

Purceii vor trebui ținuți în spații închise pentru a evita contactul cu porcii din alte ferme sau cu animale sălbatice. Adăposturile pentru porci trebuie construite astfel încât să permită curățarea și dezinfectarea. Fermierii trebuie să-și schimbe încălțămintea atunci când intră sau ies din locurile unde sunt ținuți purceii și să utilizeze dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei.

Accesul vizitatorilor în spațiile cu porcine trebuie limitat, iar pentru cei care au avut contact cu mediul silvatic sau cu alți porci din alte ferme, accesul în spații trebuie interzis timp de cel puțin 48 de ore. Se impune împrejmuirea și protejarea spațiilor unde sunt depozitate furajele, iar hrănirea purceilor cu nutrețuri vegetale este permisă după o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltare.

De asemenea, utilizarea paielor pentru așternut este permisă numai după 90 de zile de la recoltare, iar resturile menajere care conțin urme de carne sau produse din carne de porc nu pot fi administrate în hrana porcilor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro