Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat marți adoptarea unei hotărâri care modifică regulile de vot pentru alegerile locale din 2024, vizând alegătorii cu domiciliul în străinătate ce și-au stabilit reședința în România. Concret, alegătorii ce și-au mutat reședința în țară până pe 11 aprilie 2024 vor putea vota la secția arondată noii reședințe, urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare.

În schimb, aceiași alegători, dar care își stabilesc reședința în România după această dată, își vor putea exercita dreptul de vot exclusiv în locul de domiciliu înscris. Modificările aduse de BEC includ și procedura de radiație a alegătorilor din lista electorală permanentă a locului de domiciliu anterior, la solicitarea președintelui secției de votare, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Hotărârea prevede, de asemenea, că actul de identitate va servi drept dovadă a identității, cetățeniei române și adresei de domiciliu sau reședință, fiind acceptate și alte documente care menționează adresa de reședință, însoțind cartea de identitate.