Anul trecut, la noi în țară a intrat în vigoare Regulamentul UE 848/2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale a luat decizia de a pune în dezbatere publică și un proiect prin care să se permită sancționarea companiilor care nu respectă noile reguli privind produsele ecologice. 

Mai clar, proiectul pe care l-au inițiat reprezentanții instituției mai sus citate va crea cadrul instituțional pentru stabilirea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor în sectorul de agricultură ecologică. 

Ce fapte sunt pedepsite dur

Conform hotărârii, constituie contravenții următoarele fapte ale operatorilor sau grupurilor de operatori care: 

  • Produc, pregătesc, distribuie sau depozitească produse ecologice ori în conversie; 
  • Importă astfel de produse dintr-o țară terță 
  • Exportă astfel de produse spre un stat terț 
  • Introduc astfel de produse pe piață. 

Este vorba despre următoarele fapte: 

  • Utilizarea fără drept a termenilor ecologic, biologic, organic, bio, eco, singure sau în combinație, pe etichetă, sau practici care ar putea induce în eroare consumatorul sau utilizatorul sugerând natura ecologică a produsului. 
  • nerespectarea de către operatori/grupurile de operatori a normelor privind producția, pregătirea, distribuția, depozitarea, importul, exportul, introducerea pe piață a produselor ecologice sau în conversie. 
Noi reguli în România! Este complet interzis să faci acest lucru. Amenzile ajung la 50.000 de lei
Sursa foto: infoiasionline.ro

Amenzile sunt colosale

Persoanele care vor încălca această lege vor fi sancționate cu o amendă cuprinsă între 20.000 și 50.000 RON, dar și cu oprirea temporară de la vânzare a produselor în cauză. Mai mult, alimentele preambalate care sunt produse în conversie pot avea o etichetă cu logo-ul Uniunii Europene, ca și cele ecologice, însă trebuie să aibă obligatoriu și următoarele mențiuni. 

-Agricultură UE, atunci când materia primă agricolă a fost cultivată în UE; 

-Agricultură non-UE, atunci când materia primă a fost cultivată în țări terțe; 

-Agricultură UE/non-UE, atunci când o parte din materiile prime agricole a fost cultivată în UE, iar altă parte cultivată într-o țară terță. 

Mai mult decât atât, producătorii de culturi ecologice nu mai pot folosi răsaduri care nu sunt obținute din agricultura ecologică.