Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări majore Normei 20/2017 în privința asigurărilor auto din țară. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la data publicării.
A.S.F a aprobat un proiect de normă care aduce schimbări substanțiale fostei norme in 2017 în ceea ce privesc asigurările autoturismelor. Una dintre noile reglementări introduse are ca scop sprijinul păgubiților, dar și al celor vinovați în accidentele rutiere. Anual sunt sute de mii de cazuri în acest sens.
Constatarea amiabilă în caz de accident se va face în format electronic
Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Iată ce scrie în actul normativ:
„În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule. Implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”, se menționează în comunicat.
Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). Împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic.
Cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate. Reglementate și/sau supravegheate de către ASF.”, prevede actul normativ.
Care este scopul acestor noi reglementări
„Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene. Și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 .
Acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II. Și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017.”, conform actului normativ.