Reclamă

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat că noile planuri-cadru pentru liceul vor fi adoptate în luna mai, urmând ca, ulterior, să se lucreze la programme, iar elevii de clasa a IX-a să studieze din 2026 după manuale noi. El a precizat că „trebuie să privim pe termen mai scurt, în sensul că planurile-cadru, dacă găsim o formulă nu de consens, dar cu suport larg, vor fi adoptate în mai. Programa va începe imediat după, iar din toamnă pregătirile, cu scopul ca manualele să fie disponibile anul viitor.”

Ministrul a subliniat importanța programelor și conținutului specificat, menționând că în trecut au fost cazuri când disciplinele aveau conținuturi inadecvate. „De foarte multe ori am dat rateuri majore prin conținuturi înspăimântătoare, chiar dacă disciplina exista și în alte sisteme de educație. Ne dorim ca noua programă să fie fundamentul pentru manualele utilizate din 2026, pentru elevii de clasa a IX-a.”

La o dezbatere cu tema „ARTE şi Teatrul – Investiţii în viitorul tinerilor”, Liviu Lucaci, rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I.L.Caragiale”, a evidenţiat importanţa studierii artelor teatrale în liceu. Potrivit lui, „cinematografia şi media necesită muncă în echipă, iar studierea acestora contribuie la comunicarea eficientă şi fericirea adolescenţilor”.

Lucaci a mai spus că noile planuri-cadru pentru clasele a IX-a și a X-a vor include disciplina „ARTE – educaţie vizuală, educaţie teatrală şi muzicală”. Actorul Vlad Ivanov a subliniat influența pozitivă a actoriei, care dezvoltă aptitudini importante pentru tineri, cum ar fi gestionarea emoțiilor și dezvoltarea capacităților senzoriale. „Miza acestui program nu este să producem actori, ci să identificăm și să creștem armonios abilitățile tinerilor”, a punctat el.

Actriţa Oana Pellea a subliniat că aceste cursuri încurajează dorința elevilor de a învăța cu plăcere. Ea a adăugat: „Am predat cursuri de comunicare cu jocuri teatrale și am observat că participanții devin mai interesați de a învăța într-un mediu de cooperare. Este important să funcționăm împreună în echipă, iar această inițiativă este un pas important”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro