Noi măsuri de relaxare, pentru români. Raed Arafat a dat cea mai bună veste pe care o aşteptau oamenii, pentru data de 1 iunie. Astfel, românii prind din nou speranţă la noi măsuri mai lejere de relaxare a regulilor date pentru prevenirea coronavirusului.

Reclamă

Noi măsuri de relaxare

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a făcut noi declaraţii. Acesta a explicat faptul că în condițiile în care numărul cazurilor de infectare nu va izbucni iar,  vor fi impuse cu siguranță noi măsuri de relaxare. Astfel, România ar putea începe uşor să revină la normal, însă va fi nevoie să convieţuim cu virusul.

Reclamă

De curând, Raed Arafat a declarat la Antena 3 că România are numărul cazurilor de coronavirus în scădere, deci este o veste bună. Dacă va rămâne aşa şi în zilele următoare, vor urma clar noi măsuri de relaxare de la 1-2 iunie. Acesta a mai explicat şi că măsurile exacte vor fi discutate în Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Ulterior, acestea vor fi anunţate pentru întreaga populaţie.

Ce declară Arafat

„Numărul cazurilor este stabil – per ansamblu suntem într-o scădere, dacă luăm procentul cazurilor pozitive comparativ cu numărul testelor, dar situația nu este perfect rezolvată. Mai este timp care trebuie să treacă până avem certitudinea că situația este într-adevăr sub control.

Clar că vor fi măsuri suplimentare de relaxare care vor fi luate de la 1-2 iunie. Care vor fi aceste măsuri și cum vor fi ele luate va fi discutat și prezentat Comitetului Național pentru Situații de Urgență, mâine (joi, n.r.) vom avea o discuție, vom analiza, vom vedea și alte țări ce măsuri au luat sau au evitat să ia și, pe baza datelor pe care le vom avea, cu siguranță vor fi unele măsuri suplimentare pentru că până acum nu putem discuta despre o creștere necontrolabilă a cazurilor”, a spus Raed Arafat la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

De altfel, Guvernul şi-a propus şi redeschiderea teraselor și restaurantelor. Prima etapă ar urma să înceapă de la 1 iunie.  În acel moment vor fi permise activitățile de servire și consum al produselor alimentare la terasele/spațiile deschise din exteriorul incintelor/saloanelor unităților de alimentație publică cu și fără servire la masă. Tot aici se iau în calcul precum și cantinele de incintă, destinate angajaților proprii, fără acces al persoanelor din exterior.

Totodată, ministrul Nelu Tătaru a atras atenția că deși măsurile vor fi relaxate, riscul de contaminare va fi unul mult mai crescut.

„Pentru prima etapă, avem o deschidere a teraselor. Dacă lucrurile pornesc normal, de la 15 ne gândim să deschidem și plajele. Suntem într-un moment în care, odată cu măsura de relaxare, avem și puterea de gestionare a unor evenimente neplăcute. Poate lumea nu înțelegea, dar fiecare măsură de relaxare implică și riscul de contaminare comunitară”, a declarat Nelu Tătaru.