Un grup de candidați anti-sistem, de stânga și de dreapta, sunt pregătiți să își ocupe locurile în Parlamentul European. Aceștia au stârnit atenția și controversa prin activitățile și declarațiile lor anterioare.

Filip Turek, un fost pilot de curse auto și colecționar de mașini din Cehia, reprezentant al Partidului Automobiliștilor, este un eurosceptic care apără drepturile șoferilor în fața politicilor UE privind clima. El a colaborat cu partidul anti-sistem Jurământ, ajungând pe locul al treilea în alegerile europene cu 10,3% din voturi. Turek a fost investigat de poliție pentru folosirea salutului nazist în trecut, însă nu a fost acuzat, respingând acuzațiile ca fiind o neînțelegere.

În Germania, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, membră a Bundestagului și expert militar, va intra în Parlamentul European din partea partidului liberal FDP. Ea este o susținătoare a Ucrainei și l-a criticat pe cancelarul german Scholz pentru poziția sa rezervată în privința furnizării de arme. „Scholz este un ‘autist care știe totul’”, a afirmat ea recent. Strack-Zimmermann este cunoscută pentru campania sa percutantă și critica adusă birocrației UE.

Maximilian Krah, candidatul principal al partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), va activa ca independent în Parlamentul European după o serie de scandaluri. Krah a atras atenția pentru comentariile sale naționaliste și islamofobe și a provocat un scandal major prin declarația despre aripa paramilitară SS.

Petr Bystron, un alt membru al AfD, a criticat trimiterea de arme pentru Ucraina și a avut apariții pe portaluri de știri cu legături cu Kremlinul. Bystron a fost, de asemenea, un critic vocal al politicii de vaccinare din timpul pandemiei.

Activista Carola Rackete, de la Partidul Stângii din Germania, este cunoscută pentru misiunile de salvare a refugiaților în Marea Mediterană. Ea dorește să se concentreze pe problemele de mediu și climă în Parlamentul European.

Roberto Vannacci, general al armatei italiene și autor al unei cărți denigratoare la adresa persoanelor LGBTQ+, migranților și feministelor, a fost înscris de Matteo Salvini pe lista partidului Ligii. El se confruntă cu o anchetă pentru deturnare de fonduri în timpul misiunii la ambasada Italiei din Moscova.

Grzegorz Braun, de la partidul polonez de extremă dreaptă Confederația, a provocat un scandal internațional prin acțiuni controversate și declarații pro-ruse. El a aruncat un brad decorat în culorile UE și ale Ucrainei și a deteriorat un microfon în timpul unui discurs al unui istoric al Holocaustului.

Teresa Ribera, ministrul energiei din Spania, va conduce contingentul de 20 de eurodeputați al Partidului Socialist, păstrat după alegerile recente. Ea susține o agendă verde ambițioasă și a fost influentă la Bruxelles în cadrul reformei pieței energetice a UE.

În Spania, Jorge Buxade a condus partidul de extremă dreaptă VOX la obținerea a șase locuri în Parlamentul European. Performanța partidului a fost una solidă în pofida concurenței de la influentul Alvise Perez și mișcarea sa „Petrecerea s-a terminat”.