Reclamă

Presupusa doborâre a dronei MQ-9 Reaper de către forțele ruse în Marea Neagră, a declanșat o dezbatere în presa internațională, mai ales în ceea ce privește locul de unde a decolat drona americană. Potrivit unor surse confidențiale și oficiale, există două posibilități – România sau Italia.   

Încă de la anexarea Crimeei, dronele NATO efectuează zboruri de supraveghere în apele internaționale ale Mării Negre, iar MQ-9 Reaper este una dintre cele mai eficiente metode prin care se poate realiza monitorizarea terestră și aeriană a unei arii mai mari. Aceasta este utilizată de americani în misiuni de recunoaștere, dar și pentru a lansa atacuri.   

Drona militară doborâtă în Marea Neagră ar fi decolat din România

Aceasta nu este prima dată când forțele rusești se angajează în astfel de acțiuni împotriva mijloacelor NATO. Potrivit unor surse, cele 40 de minute în care navele ruse s-au apropiat de dronele americane sugerează că aceasta nu a fost o coincidență și că a fost vorba despre o provocare deliberată, susține un general.   

Generalul Dan Grecu a declarat că această acțiune este un incident provocat și că SUA doresc să transmită Kremlinului un mesaj clar – orice agresiune împotriva intereselor americane va fi tratată cu seriozitate. Cu toate acestea, Statele Unite nu doresc să escaladeze situația sub presiunea forțelor interne.    

Noi detalii despre drona americană doborâtă de ruși în Marea Neagră. Aceasta ar fi decolat din România

General: Este un incident provocat

„În privința decolării avem două surse confidenţiale, dar oficiale. Una dintre acestea spune că drona ar fi plecat din România, iar cealaltă spune că a pornit din Italia.   

Contextul este sigur, încă de la anexarea Crimeei, drone ale NATO survolează apele internaționale ale Mării Negre, iar drona MQ-9 Reaper este una dintre mijloacele prin care se realizează o supraveghere de mare eficientă a spațiului terestru și aerian pe o arie mai largă, iar americanii o folosesc în misiuni de recunoaștere. Nu este prima dată când forțele ruse șicanează mijloace ale NATO.   

Nu este vorba de un accident, este un incident provocat de o acțiune deliberată, drept dovadă, cele 40 și ceva de minute, timp în care navele ruse s-au aflat în apropierea dronelor americane.   A fost vorba de un incident provocat.   

Acțiunile pot fi diferite, și anume, SUA nu vor să escaladeze sub presiunea forțelor interne. Vor să transmită Kremlinului că dacă se mai apropie de un alt bun american, respectivul avion va fi doborât”, a declarat Generalul Dan Grecu, pentru Antena 3 CNN.    

Ministerul rus al Apărării neagă că ar fi doborât drona militară americană  

Ministerul Apărării din Rusia a negat că ar fi fost implicat în incidentul de marți seară, când o dronă americană s-a prăbușit în Marea Neagră. Potrivit oficialilor ruși, avioanele lor de luptă nu au intrat în contact cu drona americană, ci aceasta s-a prăbușit din cauza unor manevre necorespunzătoare.  

Într-un comunicat emis de Ministerul Apărării din Rusia, se afirmă că drona și-a pierdut controlul și a pierdut din altitudine până când s-a prăbușit pe suprafața apei. Piloții ruși nu ar fi folosit armele de la bordul aeronavei și s-au întors în siguranță pe aerodromul din țară.  

Această declarație contrazice informațiile vehiculate în presa internațională conform cărora drona ar fi fost doborâtă intenționat de forțele ruse, provocând o nouă tensiune între Statele Unite și Rusia.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro