Reclamă

Telescopul spațial James Webb a oferit cercetătorilor o nouă perspectivă asupra compoziției și evoluției lunii Charon, cel mai mare satelit al lui Pluto. Observațiile recente au scos în evidență prezența dioxidului de carbon și a peroxidului de hidrogen pe suprafața lui Charon, anunță Reuters.

Webb a detectat pentru prima dată aceste elemente, care se alătură altor compuși cunoscuți, precum gheața de apă și materialele organice. Charon, descoperită în 1978, are dimensiuni remarcabile în raport cu Pluto, luna reprezentând aproape jumătate din diametrul acestei planete pitice.

Satelitul, situat la o distanță de aproximativ 19.640 km de Pluto, prezintă o suprafață gri, marcată de regiuni maro-roșcatice în jurul polilor, compuse din materia organică. Noul studiu al telescopului Webb, care a început să colecteze date în 2022, permite observații pe o gamă mai mare de lungimi de undă decât oricând înainte, consolidându-le pe cele ale sondei New Horizons care a vizitat sistemul Pluto în 2015.

Dioxidul de carbon este considerat o componentă primordială de la formarea lui Charon, în urma cu 4,5 miliarde de ani. Pe de altă parte, Peroxidul de hidrogen este rezultat din iradierea suprafeței lunii de către radiațiile ultraviolete, particule de la vântul solar și raze cosmice. Silvia Protopapa, co-investigator al misiunii New Horizons, a declarat că „detectarea dioxidului de carbon a fost o confirmare satisfăcătoare a așteptărilor noastre”. De asemenea, „Detectarea peroxidului de hidrogen pe Charon a fost neașteptată”.

Noile descoperiri completează inventarul cunoscut al suprafeței lui Charon, oferind o imagine mai clară despre procesele de iradiere și refacere a suprafeței. Ian Wong, om de știință la Institutul de Știință din Baltimore și coautor al studiului, a explicat: „Aceste observații ne oferă perspective importante asupra proceselor de pe Charon”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro