Varianta Omicron se face tot mai simțită, iar asta ne îngrijorează pe toți. Dar ce înseamnă mai exact Omicron pentru planurile tale de Crăciun?

Restricțiile au fost reintroduse în mai multe țări din cauza apariției variantei Omicron. Se pare că nici România nu a scăpat de noua variantă, însă până acum avem doar două cazuri. Tulpina, care a fost identificată pentru prima dată în sudul Africii săptămâna trecută, a pus un semn de întrebare cu privire la eficacitatea vaccinurilor împotriva noilor variante. Experții au păreri împărțite cu privire la călătoriile din această perioadă. Mulți dintre aceștia consideră că măsurile au venit prea târziu. Odată cu confirmarea prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei.

Ce măsuri s-au luat

Noi condiții pentru românii care se întorc acasă, de Sărbători. Ce trebuie să facă, pentru a intra în țară
Pinterest

Pentru limitarea răspândirii tulpinii Omicron, românii şi alţi cetăţeni UE care vin din ţări din afara Uniunii Europene vor prezenta testul RT PCR. Testul trebuie efectuat cu 72 de ore maximum înainte călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină zece zile, indiferent dacă testul este pozitiv sau negativ. Cei din spaţiul UE vor continua să prezinte certificatul verde. Nevaccinaţii care vin din zona roşie vor fi carantinaţi 10 zile. Dacă cei nevaccinaţi nu prezintă un test RT-PCR, vor intra în carantină 14 zile. De asemenea, România va introduce formularul PLF (Passenger Locator Form). Formularul este deja implementat în foarte multe țări din UE. Acest formular trebuie completat înainte să călătorim. Trebuie să-l avem constant la noi pe parcursul călătoriei și să-l prezentăm la graniță. să-l aibă, să-l prezinte la graniță. Formularul urmează să fie introdus în România începând cu data de 20 Decembrie.

”Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular. Toţi cei care vin în ţară trebuie să aibă PLF-ul completat. Menirea lui este să ştim unde găsim persoana respectivă dacă este contact sau dacă a fost contact. Dacă persoana se îmbolnăveşte, putem şti cine i-a fost contact. Ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine, motiv pentru care toţi cei care intră în ţară vor trebui să completeze formularul. Este obligatoriu pentru toţi acest PLF”, a declarat Raed Arafat.