Noi cercetări confirmă că rotația nucleului interior al Pământului a încetinit, ca parte a unui model ciclic ce durează zeci de ani. Modul în care această încetinire ar putea afecta planeta rămâne însă o întrebare deschisă, potrivit CNN, citat de News.ro.
În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se rotește independent de restul planetei. Acest fenomen a intrigat cercetătorii de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann în 1936. Deși viteza și direcția de rotație a nucleului interior sunt studiate intens, cercetătorii rămân divizați cu privire la semnificația acestor schimbări.
Investigarea directă a interiorului Pământului este imposibilă, motiv pentru care seismologii se bazează pe undele seismice generate de cutremure pentru a studia mișcarea nucleului interior. „Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii ’70 și ’80, dar abia în anii ’90 au fost publicate dovezile seismologice”, a explicat dr. Lauren Waszek, lector superior la Universitatea James Cook.
Una din teoriile recente propuse în 2023 sugerează că nucleul interior se rotea mai repede decât restul planetei, dar a început să încetinească. Cercetări publicate în 12 iunie în revista Nature nu numai că au confirmat încetinirea nucleului, dar au arătat că aceasta face parte dintr-un model ciclic de încetiniri și accelerări ce durează aproximativ 70 de ani.
„Discutăm despre acest lucru de 20 de ani și cred că acum este confirmat”, a declarat dr. John Vidale, coautor al studiului și profesor la Universitatea California de Sud. „Cred că am pus capăt dezbaterii dacă nucleul interior se mișcă și care a fost modelul său în ultimele două decenii”, a adăugat el.
Cu toate acestea, unii experți rămân sceptici, iar modul în care o încetinire a nucleului interior ar putea afecta planeta noastră rămâne încă un subiect de dezbatere. Se crede că și câmpul magnetic al Pământului ar putea fi influențat.
Nucleul interior metalic solid, aflat la aproximativ 5.180 de kilometri adâncime, este înconjurat de un miez exterior metalic lichid. Miezul interior, compus în principal din fier și nichel, are o temperatură aproximativă de 5.400 de grade Celsius, similară cu cea a suprafeței Soarelui.
Câmpul magnetic al Pământului, gravitația și fluxul fluid al miezului exterior și al mantalei influențează rotația miezului interior. Această rotație contribuie la crearea curenților electrici care alimentează câmpul magnetic al Pământului, protejând planeta de radiațiile solare periculoase.
Studiul din 2023 al lui Vidale s-a bazat pe observațiile undelor seismice de la cutremure din Insulele Sandwich de Sud și teste nucleare sovietice între 1991 și 2023. Cercetătorii au identificat un model de rotație ciclică de 70 de ani, găsind că miezul interior încetinește și se accelerează în ritmuri diferite.
Seismografele au arătat că schimbările sunt aproape imperceptibile la suprafața Pământului, afectând durata zilei cu doar miimi de secundă. „Efectul în timpul vieții unei persoane? Nu-mi pot imagina că înseamnă prea mult”, a spus Vidale.
Oamenii de știință continuă să studieze nucleul interior pentru a înțelege mai bine structura Pământului și să exploreze potențialul rol al miezului interior în alimentarea câmpului magnetic al Pământului.