Numărul cazurilor de infectare cu variola maimuței continuă să crească în țările non-endemice. Europa rămâne pe primul loc la numărul de cazuri de îmbolnăviri, înregistrând și primele decese. Boala a fost declarată urgență de sănătate public în mai multe state. În România, în ultima săptămână, a fost raportat un alt caz de îmbolnăvire. La cât a ajuns bilanțul total?

În ultima săptămâna a fost raportat un nou caz de infecţie cu variola maimuţei. Este vorba despre un bărbat de 41 de ani, din București. Starea de sănătate a acestuia este una stabilă, iar bărbatul se află în izolare. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei la noi în ţară este de 38, raportate la persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 51 de ani.

Primul caz de infectare a fost anunțat în data de 13 iunie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta s-a infectat de la o persoană apropiată care călătorise în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.

Noi cazuri de variola maimuței în România! Ce se întâmplă cu cei care au intrat în contact cu persoanele infectate
Social media

Primele doze de vaccin

Ministerul Sănătății a anunțat că România a primit primele doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Este vorba despre un număr de 5.060 de doze. Acestea au venit în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Vaccinul va ajunge în marile spitale de boli infecțioase din țară. Acesta se poate transfera, cu titlu gratuit, și către alte unităţi sanitare judeţene.

Vaccinul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei. Vaccinarea se realizează cât mai curând după momentul expunerii. Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, există riscul ca vaccinul să nu prevină boala. Însă, cu toate acestea severitatea simptomelor e mult redusă. Pentru finalizarea imunizării de bază, este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile.