Reclamă

Numărul cazurilor de infectare cu variola maimuței continuă să crească în țările non-endemice. Europa rămâne pe primul loc la numărul de cazuri de îmbolnăviri, înregistrând și primele decese. Boala a fost declarată urgență de sănătate public în mai multe state. În România au fost raportate alte două cazuri de îmbolnăvire. La cât a ajuns bilanțul total?

În ultima săptămâna au fost raportate două noi cazuri de infecţie cu variola maimuţei. Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 21 și 35 de ani, din București. Starea de sănătate a acestora este una stabilă, iar bărbații se află în izolare.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei la noi în ţară este de 36, raportate la persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 51 de ani. Primul caz a fost anunțat în data de 13 iunie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta s-a infectat de la o persoană apropiată care călătorise în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.

România urmează să primească din partea Comisiei Europene circa  5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei care va fi administrat contacţilor.

Noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România. La cât a urcat bilanțul total
Social media

Cum se transmite boala și cine are deja imunitate

Variola maimuței nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Acest virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Variola maimuței se răspândește în principal în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană infectată.

Potrivit directorului medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Marinescu, persoanele născute înainte de anul 1979 au fost vaccinate obligatoriu împotriva variolei. Astfel, în prezent au un risc mai mic de infectare cu variola maimuţei. Cei care se înscriu în această categorie se pare că au deja asigurată imunitate durabilă, iar șansele de a contracta virusul sunt destul de mici.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Şi altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani.”, a declarat Adrian Marinescu.


Reclamă

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro