După ce primele cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost descoperite în România, este posibil ca altele să apară. Ministerul Sănătății a anunțat că trei sportivi din lotul de 28 repatriați din Africa de Sud au fost confirmați cu COVID-19 în urma probelor recoltate în ziua a opta de către DSP.

Până în acest moment nu se știe dacă cei trei au fost infectați cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, rezultatele scvențierii probelor nefiind încă gata. Mai mult, luni, ministerul Sănătății a făcut un anunț care nu este îmbucurător. Se pare că rezultatele parțiale ale secvențierii probelor provenind de la jucătorul echipei de rugby Știința Baia Mare depistat cu coronavirus arată că „este foarte probabil” să fie vorba de varianta Omicron.

„Trei dintre probele de control recoltate în ziua a 8-a de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș de la cei 28 sportivi repatriați din Africa de Sud au fost pozitive pentru infecția cu SARS CoV-2. Cele 3 probe vor fi trimise pentru secvențierea tulpinii virusului la Institutul National de Cercetare „Cantacuzino”.

Sportivii lotului cu teste negative vor putea ieși din izolare în a 10-a zi de carantină. Cei 3 sportivi care au fost depistați pozitiv rămân, în continuare, în izolare. Starea lor de sănătate este bună, fiind asimptomatici. Toți sportivii sunt vaccinați anti-Covid 19”, a anunțat ministerul Sănătății.

Trei sportivi întorși din Africa de Sud au fost testați pozitiv. Este posibil ca aceștia să fie infectați cu varianta Omicron
Pexels

Primele cazuri de Omicron în România

Până acum, pe teritoriul României au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron. Este vorba despre două persoane care au sosit din Africa de Sud pe data de 30 noiembrie 2021. Cei doi infectați sunt o femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat de 59 de ani din județul Vaslui.

În prezent, cele două persoane prezintă simptome minore și se află în izolare pentru 14 zile.

„Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (…)

Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a anunțat Alexandreu Rafila.