Riscul de apariție a nodulilor în glanda tiroidă crește odată cu avansarea în vârstă, iar femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații. Tiroidita autoimună poate fi implicată în dezvoltarea acestora, dar nodulii pot fi și o expresie a unui cancer al glandei tiroide. Dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgie endocrină cervicală, explică importanța adresării medicului endocrinolog pentru un diagnostic corect.
“Este esențial ca pacienții cu noduli tiroidieni să se adreseze medicului endocrinolog pentru diagnostic ”, subliniază dr. Boanță. Adesea, diagnosticarea precoce permite identificarea corectă a naturii nodulilor, fie că sunt benigni sau maligni, și impune urmarea unui tratament adecvat.
În unele cazuri, intervenția chirurgicală devine necesară. Dr. Boanță subliniază importanța apelării la un centru cu experiență în chirurgia endocrină cervicală pentru a obține cele mai bune rezultate. „Date fiind raporturile strânse ale glandei cu structurile foarte importante din vecinătate, este esențial ca intervenția chirurgicală să fie realizată de un chirurg supraspecializat în chirurgia tiroidei” , adaugă medicul.
O evaluare corectă și un tratament adecvat sunt cruciale pentru gestionarea nodulilor tiroidieni. Consultarea unui specialist și, dacă este cazul, intervenția chirurgicală efectuată de un centru specializat pot preveni complicațiile și pot asigura o recuperare optimă.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro