Reclamă

Norvegia a raportat detectarea unor niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) în apropierea graniței sale arctice cu Rusia, conform anunțului de marți al Autorității norvegiene pentru radiații și siguranță nucleară (DSA). Aceasta a măsurat valori „foarte reduse” de Cs-137 la Svanhovd și Viksjoefjell, dar care nu reprezintă riscuri pentru oameni sau mediu, deși anterior, între 9-16 septembrie la Svanhovd și 5-12 septembrie la Viksjoefjell, au fost detectate niveluri mai ridicate.

Kremlinul a reacționat prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov care a afirmat că nu au existat alerte din partea serviciilor ruse privind niveluri ridicate de radiații în atmosferă. Cesiul-137 este un produs secundar al fisurării nucleare, în special în reactoarele folosite pe submarinele și spărgătoarele de gheață din Marea Barents, susținute de bazele de pe peninsula Kola.

Exercițiul militar Okean-2024, încheiat recent, a crescut speculațiile, deși nu există dovezi că emisii semnificative ar fi provenit de la reactoare navale în timpul operaționării. Micile scurgeri ar putea fi rezultatul pornirii sau întreținerii unui reactor, manipulării combustibilului nuclear uzat, ori chiar de la incendiile forestiere, a explicat Bredo Moller de la DSA.

De asemenea, posibile surse de radioactivitate pot fi reziduurile de la accidentul de la Cernobîl din 1986 sau testele nucleare anterioare lui 1962. Cesiul-137 are un timp de înjumătățire de aproximativ 30 de ani.

Publicația The Barents Observer a speculat că nivelurile de cesiu ar putea avea legătură cu testarea rachetei rusești cu propulsie nucleară Burevestnik. Testele au loc sub strictă secretomanie pe Novaia Zemlia, iar activitatea transportărilor cu avioane Il-76 ale Rosatom în această zonă este un element care ridică semne de întrebare. Aceste activități coincid cu anunțuri internaționale având în vedere insistențele Ucrainei pentru primirea de arme cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde invaziei rusești.

Toate acestea au dus la discuții intense, inclusiv o declarație recentă a deputatului rus Andrei Kolesnik care a sugerat ridicarea moratoriului privind testele nucleare, afirmând nevoia de a reaminti lumii riscurile acestor arme.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro